De Cloud – de nieuwe werkwijze

Digitalisering verandert onze levenswijze op meerdere manieren – vooral wat betreft onze werksituatie. Een belangrijk onderdeel van deze digitalisering is de toepassing van verschillende clouddiensten waarmee we vandaag in principe vanaf welke plaats dan ook mee kunnen werken.

Op dit ogenblik zien we twee sterke trends in onze samenleving – mobiliteit en clouddiensten. Wat betreft de clouddiensten voorspellen sommigen dat de diensten die daar nu worden ontwikkeld een gelijke cultuurverandering teweeg zullen brengen als voorheen de PC en het Internet.

 

Verandert ons werk

De cloud en de daarin ondergebrachte diensten staan nog in de kinderschoenen, maar er worden steeds meer gecompliceerde diensten aangeboden en je hoeft echt geen IT-expert te zijn om in te zien dat clouddiensten een steeds diepgaander effect op onze werkmethodes zullen hebben.

Een cloudoplossing houdt in dat u via internet op een server werkt in plaats van een dienst of een program op een computer. Aangezien u in de cloud werkt, bent u niet afhankelijk van een specifieke computer op een specifieke plaats. Het enige wat u nodig hebt, is een computer, een tablet of een smartphone met een internetaansluiting – een eenvoudige manier voor toegang tot uw materiaal waar ook ter wereld u zich bevindt.

 

Gedragsverandering

Steeds meer mensen vragen naar de mogelijkheid om meer mobiel te kunnen werken, en hiervoor zijn betrouwbare en gesofisticeerde diensten nodig – in de cloud. Des te meer diensten we krijgen, des te eenvoudiger is het om mobiel te zijn. Een wisselwerking die ons gedrag verandert en die nieuwe ontwikkelingen met zich mee voert.

We zien ook een duidelijke verandering in het gedrag van de gebruiker die steeds meer mobiele eenheden gebruikt in plaats van stationaire computers. Bovendien hebben we te maken met een jongere generatie die binnenkort de arbeidsmarkt innemen, en die zijn opgegroeid met de mobiele manier om informatie te consumeren en er mee te interageren. Om jongere werkkrachten aan te trekken is het van groot belang dat werkgevers een werkplek aanbieden die ook deze technische vooruitgang ondersteunt.

 

Aangepaste platformen

Tegelijkertijd doen zich uiteraard uitdagingen voor en opdat ondernemingen hun diensten in de cloud kunnen handhaven zijn op de behoefte aangepaste platformen nodig.

De ontwikkeling is echter al zover gevorderd, dat we nu al complete bedrijfsprocessen in de cloud kunnen runnen, en dit tegen een fractie van de vroegere kosten. Steeds meer bedrijven zien de kracht ervan, en bedrijven die voorop gaan vragen zich niet langer af waar ze de cloud voor moeten gebruiken, maar hoe ze deze kunnen gebruiken.